قالب های تزریق پلاستیک معمولا با ماشین های CNC ساخته شده و از جنس آلومینیوم و یا استیل می باشند. به طور معمول قطعاتی که با روش تزریق پلاستیک ساخته شده، آماده به کار بوده و عملیات پست پروسس محدود به حذف سیستم تزریق می باشد. بعد از تزریق می توان جزئیات بسیار دقیق تری جهت به حداقل رسیدن خطای ماشین کاری در قطعه ایجاد کرد .
پولیش قالب چیست؟
پولیش(polish) اصطلاحی است که برای طیف وسیعی از فرایند ها طراحی شده به منظور حذف یا جابجایی نقایص سطحی و افزایش براقیت سطوح مختلف به کار میرود به عنوان مثال پس از ساخت تعمیر و رنگ برخی از محصولات فلزی یا پلاستیکی میتوان با پولیش کاری سطوح را زیباتر و براق تر کرد. پولیش کاری از جمله کار های ترمیمی میباشد. از موارد کاربردی پولیش کاری میتوان به پولیش سطحی فلزات،پولیش بدنه خودرو و یا از انواع انسانی آن به پولیش دندان و ناخن اشاره کرد.
بعد از اتمام مرحله ماشین کاری قالب پروسه پولیش و پرداخت قالب آغاز میشود. به حسب نوع قالب عملیات پرداخت قالب تا رسیدن به صافی سطح مناسب ادامه مییابد.
اهداف کلی از پولیش و پرداخت قالب:
افزایش کیفیت قطعات تولیدی از لحاظ صیقلی و صاف بودن سطح آنها البته با حفظ اشکال هندسی آنها و آب بندی های قالب، کاهش اصطحکاک و ایجاد جریان روان مواد با سطح قالب، جداسازی آسان قطعات تولیدی از قالب که در نهایت موجب افزایش طول عمر مفید قالب می شود، میباشد و همچنین در پروسه تولید ممکن است در سطح پولیش شده قالب خط و خش یا اشکالاتی مشابه به دلیل خطای انسانی صورت گیرد که با پولیش و پرداخت قالب میتوان آن را رفع کرد. همچنین زوائد جوشکاری سطح قالب را میتوان با پولیش و پرداخت قالب از آن ناحیه از بین برد.
انواع روش های پولیش کاری
فینیش
- جهت استفاده برای قطعات تزئینی نامناسب می باشد.
- خطوط حرکت ابزار ماشین کاری رو سطح قطعه دیده می باشد.
نرم شده
- قالب سمباده زده شده و خطوط ابزار حذف می شوند.
- برخی خطوط سمباده کاری قابل مشاهده خواهند بود(بین ۱۰-۱۲ میکرون).
فینیش آینه ای( با میکرون Ra 1-2)
قالب ابتدا سمباده زده شده و با سوسپانسون الماس پولیش می شود.
سند بلاست
جای ابزار از قطعه محو شده و یک بافت نرم روی سطوح قطعه تشکیل می شود.